onsdag 7 maj 2014

Många anmälda till kallblodsloppen

"Många" är ett relativt begrepp. Men gällande anmälda hästar till kallblodsloppen i norra Sverige så är de för närvarande att betrakta just som "många". Många relativt sett mot hur det var under stora delar av fjolåret i alla fall.

Det pratades så sent som i början av detta år om att det fanns för få kallblodshästar i regionen, att det borde minskas på antalet lopp eller att man kanske skulle tillåta finnhästar i viss utsträckning för att komma till rätta med problemet. Kallblodsvänner kontrade understundom med att det var för dåliga propositioner och att det var anledningen till att det var för tunt i anmälningslistorna.

Nu har dock något hänt. Jag vet inte riktigt vad. Men jag väljer ändå att tro att sportchefen på våra nordligaste banor Boden och Skellefteå har spelat en viktig roll till att en förändring tycks ha skett. Han sådde i början av året ett frö i kallblodsleden, där han förklarade hur viktigt det var att man faktiskt anmälde sina hästar till de befintliga loppen, även om de inte alltid var helt perfekta på förhand. Och att just den åtgärden var och är den enklaste vägen att gå, för att lösa problemet. Inte bara förklarade han, utan än viktigare var att han fick gemene kallblodstränare att faktiskt förstå att det förhöll och förhåller sig på det viset.

Därefter har man kunnat skönja en mer positiv inställning till att anmäla sina hästar. "Hellre en gång för mycket än en gång för lite" har blivit en mer accepterad tanke. Känns det som.

Det finns inte fler hästar, propparna är inte bättre, prispengarna är inte bättre osv, jämfört med för fyra månader sedan. Dessutom körs fler tävlingar per månad nu, vilka ska dela på materialet. Och ändå är det fler hästar i princip genomgående i startlistorna. Jag hoppas verkligen att denna trend håller i sig och att vi får se ytterligare ökningar, det vinner både travsporten och inte minst kallblodssporten på i längden.

Ja, jag vet att det bara blev nio hästar anmälda till snabbloppet i Skellefteå på tisdag, men t o m det är ett gott betyg med tanke på att det körs inte mindre än tre snabblopp i Västerbotten inom ramen av fem dagar.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar