måndag 19 maj 2014

Dagen efter

Dagen efter kan vara jobbig. Framför allt om man inte spelat sina kort rätt dagen innan. Har man däremot gjort det, så blir dagen och dagarna efter ett hårt träningspass eller lopp desto mindre besvärliga.

Det finns olika sätt att se på hur man ska göra med hästarna för att återhämtningen efter hård ansträngning ska bli så optimal som möjligt. Somliga släpper ut i hagen, andra kör hästen mer eller mindre hårt, ytterligare några tycker att hästarna fortast får igen sina krafter om de får vila i sin box osv.

Min åsikt står i detta fallet helt klar och fast. Hästarna bör gå i hagen minst en dag och gärna fler efter hårt arbete. Den som vill försöka få mig att ändra uppfattning i den här frågan önskar jag lycka till. Mycket inom hästeriet kan man diskutera huruvida det är rätt eller fel med det ena eller andra förfaringssättet. Här behövs det emellertid inga diskussioner, eftersom man vet att hästen, förutsatt att man joggat ner den ordentligt i ca femton minuter och sedan skrittat ytterligare några minuter, i princip inte har några slaggprodukter kvar i kroppen. Alltså finns det inte heller några som behöver "spolas bort" dagen efter. Däremot finns mikroskopiska skador i rörelseapparaten och dessa läks bästa genom aktiv vila, vilket med fördel uppnås genom att släppa hästen i hagen.

Detta som sagt om man gjort jobbet rätt och joggat ner hästen. Har man inte gjort det så kanske man behöver köra en liten tur. Dock ska man komma ihåg, att de mikroskopiska skadorna fortfarande är närvarande och de är näppeligen betjänta av körning dagen efter.

Huvudsaken är att man hittat något som funkar för ens egna hästar. Var och en blir salig på sin tro som det heter och det här är min i detta fallet. Och det har fungerat och fungerar kanonbra för våra hästar i alla fall.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar