söndag 12 oktober 2014

Solskenshistoria

Annbritt Johansson från Lycksele hade en stor kväll på Umåker i fredags, i skymundan av de mer eller mindre stora lopp som kördes under tävlingskvällen.

Vi tar det från början. Hennes första och hittills enda registrerade egna uppfödning, Berglundas Max är nu två år fyllda. Han började tömköras i juli i år. Kort därefter ansåg Annbritt att hon behövde hjälp med inkörningen av sin häst, så den lämnades in till Umåkers proffstränare Mats Gällerstedt för ändamålet.

För en tid sedan meddelade tränaren att hästen nu var att betrakta som inkörd och att Mats dessutom tyckte att de lika gärna kunde köra på några veckor till, för att chansa och se om det gick att underskrida premietidsgränsen innan tiden för det löper ut vid månadsskiftet.

I fredags var det så dags. Skarpt läge med Berglundas Max på startlinjen. Jag pratade både med tränare och ägare innan loppet och båda var inställda på att det denna gång mest rörde sig om en se-och-lära-övning. Det var ju trots allt bara tredje gången på banan och dessutom den allra första gången i sulky. Kanske skulle det gå vägen vid nästa tillfälle, eller nästa. Men inte denna gång.

Loppet gick iväg och hästen trevade lite från början och galopperade kort efter start. Första varvet såg heller inte alltför lovande ut, men sen kom han på bättre tankar. När krutröken så småningom hade lagt sig så visade det sig att han hade avverkat de 2160 meterna på 2.08,4 och var alltså godkänd.

Annbritt var sannolikt den allra gladaste personen på stallbacken under kvällen. Detta var oerhört stort för henne. Hennes allra första uppfödning, som hon för första gången fick se på en travbana och som dessutom överträffade sig själv, hennes tränares och inte minst hennes egna förväntningar.

En riktig solskenshistoria som i sin tur håller drömmen vid liv om en fortsättning mot kval, tävling och kanske så småningom en vinnarcirkel. Och det är ju just den drömmen som är viktig för hela travsporten.

Dessa små men samtidigt så stora händelser, långt från strålkastarljus, V64-kuponger och segerintervjuer borde lyftas fram betydligt oftare. Här har media, journalister och framför allt respektive banas ansvariga sportchefer o s v en läxa att göra tycker jag. Att Ulf Ohlsson tar en trippel eller att omgångens V5-bank infriar förväntningarna belyses ofta, men betyder i efterhand ingenting.

Härmed har i alla fall jag tagit mitt ansvar i frågan och lyft fram en av alla dessa solskenshistorier.

Jerker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar