måndag 13 oktober 2014

Kostnadsberäkning av vår verksamhet

De senaste veckorna har det debatterats en hel del om en utredning med fokus på "djupanalys av hästägarnas ekonomi gällande unghästtävlandet".

Jag har gjort en egen analys, dock inte lika djup förvisso, av samma företeelse, gällande de hästar jag och min fru haft de senaste tio åren. I analysen tas inte vår fölmärr med, då hon kom till oss som oinkörd fyraåring och således inte faller in i ovan nämnda kategori.

Analysen göres för att visa på en annan sida av saken, vilken också är att betrakta som en del av travets verklighet. Och en alls inte lika dyster sådan.

På det sätt som vi driver travrörelsen så beräknar vi att varje häst kostar i genomsnitt 3.000 kronor per månad att äga. Vilket innebär att den vid slutet av fyraårssäsongen har renderat i 144.000 kr i utgifter om vi varit ägare sedan fölningen. Vi har ägt och fött upp fyra hästar på det viset varav två har sålts därefter eller strax innan. Vi har dessutom köpt ytterligare två som ettåringar och således ägt dem totalt tre år fram till slutet av fyraårssäsongen.

Mellan tummen och pekfingret rör det sig om 48+48+48+48+36+36+= 264 månaders hästägande. Total utgift: 264 x 3000 kr = 792.000 kr.

Totala inkomster under samma 264 månader, inkl prispengar, föl- och kvalbonus, uppfödarpengar, premieloppspengar och ev försäljning: Ca 1.200.000 kr.

Alltså ett överskott på 408.000 kr eller i genomsnitt 68.000 kr per häst fram till fyraårssäsongens slut.

De tre som vi har i stallet för närvarande, vilka har uppnått fyra års ålder, har alla med råge tjänat ihop till sin havre. Jag är medveten om att vi är lyckligt lottade och att vi kanske har extra fina hästar för dagen, men jag tror inte att det faktum att vi har tre som går runt, gör att tvåhundranittiosju andra inte gör det, vilket skulle vara fallet för att statistiken i den omtalade utredningen, ska vara "i balans".

Jag vill på det här sättet bara visa på att allt inte bara är mörker och att det faktiskt går att tjäna pengar på travhästar. Naturligtvis blir kostnadsbilden en helt annan om man har häst i proffsträning hela vägen, men på det sätt som vi driver vår lilla rörelse så har det funkat bra för oss i alla fall.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar