söndag 6 juli 2014

Pengarna klara för Klara Pengar

Jag hade idag den stora glädjen att få kvala in en fin tvååring på Skelleftetravet. En Tangen Scott-märr som lystrar till namnet Klara Pengar R.F. Hästen är uppfödd, ägd och tränad av Frida Andersson aka en av Sleipners avelsrådgivare. Klara uppträdde på ett jättefint sätt och sprang bara fortare och fortare ju närmare mållinjen vi kom. Sista varvet avslutades på 1.42.

Härligt för Frida och alla andra hårt kämpande uppfödare, som har hästar som klarar av kvalgränsen,. i vårt avlånga land, att efter väl förrättat värv kunna kvittera ut en välförtjänt kvalbonus på, för närvarande, 5000 kr till ägaren och 10000 till uppfödaren, vilket i detta fall alltså är en och samma person.

Vikten av kvalbonusens införande för några år sedan kan inte nog betonas. När den kom, fördubblades antalet inkvalade unghästar på ett år och sedan dess har numerären i stort sett legat kvar på samma nivå.

Så långt allt frid och fröjd. Vad som däremot inte är lika lysande är att antalet startande treåringar, vilka klarat godkänt kval, inte ligger på samma höga nivå. Av någon anledning. Här finns en ounyttjad potetial för kallblodssporten. Detta kommer jag att vidröra i ett inlägg inom de närmaste dagarna.

För kännedom: Klara Pengar kommer att finnas till försäljning på auktionen på Dannero i början av augusti. Det pratas ofta om att det är svårt att hitta bra tvååringar till salu. Antingen är de inte tillräckligt bra eller också är de inte till salu brukar det heta. Jag vet inte om jag håller med i det påståendet i alla lägen. Här finns i alla fall en som visat att hon både kan springa och är till salu.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar