söndag 23 mars 2014

The only way is up

Kallblodssporten befinner sig för närvarande i ett prekärt läge. Det stora problemet som vi just nu brottas med är det minskade antalet betäckta ston.

Under 2012 ökade förvisso betäckningarna av kallblodsston med 7 %, det var för övrigt den enda hästrasen i Europa som ökade det året, men ifjol skedde ungefär samma minskning. Det är ingen stor minskning egentligen procentuellt sett, men eftersom rasen är relativt liten, så har vi absolut inte råd med att det går nedåt överhuvudtaget. Vi har nu nått en punkt där det måste vända.

Föds det färre hästar så blir det på sikt färre hästar i loppen, det kommer att finnas färre hästar till försäljning, intresset för rasen minskar, loppen minskar i antal, uppfödarna tröttnar, det blir färre ston som betäcks osv.

Man ska dock komma ihåg att vi som håller med trav generellt och kallblod specifikt, är väldigt lyckligt lottade. Vi kan nämligen själva påverka vår situation! Och det är minsann inte allom förunnade. Vi kan betäcka fler ston, köpa fler hästar, anmäla fler hästar till start och på andra sätt öka intresset för vår kära kallblodssport.

Svensk Travsport har nyligen sjösatt de nya uppfödarpremierna som kommer att gälla fr o m 2017. Uppfödarna kommer att gynnas kraftigt och det är inte en allt för vågad gissning att även tävlingsbiten kommer att befrämjas även den om några år. Kort sagt, planet lyfter om tre år och på det planet ska vi vara med. I alla fall jag. Jag tänker se till att ha minst en unghäst, sannolikt kanske ett par stycken, på startlinjen när prispengarna (och kanske t o m uppfödarpremierna) ska fördelas.

 Intresseorganisationen Sleipner jobbar stenhårt för att fler ston ska betäckas, detta är en av de hårdaste men också viktigaste nötterna att knäcka. Lokalt här uppe i norr är hingstvisningen på Umåker den 4/4 ett exempel på det. Vidare så finns avelsinspiratörer runt om i landet för den som vill ha tips och vägledning. Gå gärna in på Sleipners hemsida under fliken "avel" för att komma i kontakt med någon av de duktiga inspiratörerna som finns där. Jag vill också i sammanhanget nämna en läsvärd blogg om avel, unghästar och annat smått och gott: avelsleipner.blogspot.se.

Tack för idag!

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar