lördag 29 mars 2014

Ängslilja 4-ever

Det är med hästar som med folk. Några lär man sig aldrig tycka om, en del kan man med tiden lära sig att gilla och med vissa känns det helt rätt med från första stund.

Ängslilja tillhör definitivt den sistnämnda kategorin. Lagom snäll, lagom kaxig, tillgiven mot människor, nyfiken och kontaktsökande gentemot andra hästar. Hon har en tuff period i sitt liv just nu, då våra andra hästar är allt annat än imponerade av att det tillkommit en snorunge i deras tighta gäng, men det blir nog bra med den saken vad det lider hoppas jag.

Lilja har fått börja ta ett par stapplande steg mot den annalkande inkörningsperioden. Testat huvudlag, sele, svanskappa osv.

Idag var det dags för den första tömkörningen och den avklarades med beröm godkänt. Vi brukar tömköra i ca två veckor och sen sätter vi för en vagn. Vi har som målsättning att man ska kunna köra hästen utan ledhjälp innan sista april, för att sedan köra så mycket som möjligt under maj månad och därmed anser vi att inkörningen är avklarad. Därefter blir det förhoppningsvis någon form av bete ett par månader och påbörjande av den "riktiga" grundträningen i slutet av sommaren.

Erfarenhetsmässigt så har detta koncept fungerat väldigt bra och jag ser ingen anledning att tro att det inte kommer att göra det också med Ängslilja.


Ängsliljas första tömkörning

Igår släppte vi ihop alla våra fyra hästar för första gången och förväntade oss det sedvanliga rangordningsuppgörandet. Av det blev dock intet. Däremot hände något ytterst märkligt. Direkt som vi släppte ihop dem, tog sig Ängskalla an Ängslilja som vore det hennes eget föl. Lilja sökte på samma sätt skydd hos Kalla som vore det hennes egen mor. Hon försökte till och med få sig en mjölkslurk från hennes spenar. Och det var knappt att Kalla ens reagerade på det. Så istället för att bli utstött inledningsvis, så fick Lilja sig en fostermor till livs. Det märkliga och besynnerliga med den här historien är att Ängskalla är helsyster med Ängsliljas mamma, om det nu på nåt sätt spelar in.

You'll never know. Och ingen annan heller.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar