torsdag 20 mars 2014

Kallblodsklassikern

Dags att betala första insatsen till kallblodsklassikern. Sista inbetalningsdatum är den sista dagen i den här månaden.

Det finns många skäl till att anmäla sitt unga kallblod till Kallblodsklassikern, de flesta av de skälen är bra. Bra för din häst och bra för kallblodssporten. Det finns säkerligen också ett antal skäl till att inte anmäla, de är i huvudsak dåliga. Dåliga för din häst och dåliga för kallblodssporten.

De dåliga skälen lämnar jag därhän och tar istället bara upp några av de tyngsta argumenten för att man ska vara med på tåget.

Först och främst, känslan av att få vara med på äventyret. Att få ställa upp i kvalen mot de allra bästa unga kallbloden som finns att frambringa. Att få se dem live, möta dem och kanske t o m vara en av de som gör upp om hela konkarrongen. Jag och min fru är sp lyckligt lottade att vi har fått vara med om det, med varierad framgång, vid några tillfällen. Minnen för livet vartenda ett av dem. Jag minns och kommer så länge minnet står mig någotsånär bi, att kunna redogöra för de kval och finaler som vi har deltagit i med våra hästar. Och har man varit där så vill man inget hellre än komma dit igen. Det gör att man har ett mål att träna mot och en strävan att försöka nå den absoluta toppen. Och den strävan vinner både en själv, ens häst och i förlängningen travsporten på.

Nästa skäl. It takes two to tango. Klassikern är en möjlighet inte en rättighet som vi måste vårda ömt. En möjlighet att profilera travsporten och de kallblodiga unghästarna. Men det kostar för Svensk Travsport (ST) och de arrangerande sällskapen vilka båda skjuter till mycket pengar. Men varje hästägare måste också bjuda till efter bästa förmåga. En stor del av prispengarna kommer också från insatserna, vilka betalas av de unga hästarnas ägare. För att bibehålla loppets status, position och prispengar och ännu hellre öka dessa, är det viktigt att vi alla hjälps åt så gott man kan och förmår. Kan vi höja värdet på hela tillställningen på sikt så kommer både en själv, ens häst och i förlängningen hela travsporten att vinna på det.

Som uppfödare och så småningom säljare av sin häst, om detta är avsikten, så är det ett försäljningsargument att kunna säga att hästen i fråga har möjlighet att om ett par år kunna delta i de mest penningstinna loppen för kallblodshästar som överhuvudtaget finns. Det vinner man som uppfödare och säljare på, kanske inte hästen men i förlängningen gör också hela travsporten det.

Vidare, tänk om du står där med en talangfull häst och det är dags för anmälan till kvalloppen till Kallblodsklassikern och så får du inte vara med, därför att du inte har betalat för det. "Jaja, jag har så bra häst så den tjänar nog sina pengar ändå", resonerar en del. I mina öron låter det som rävens argument för att inte äta några rönnbär. Har man däremot anmält sin talangfulla häst och allt går vägen så kan jag lova att man själv vinner på det, liksom att hästen gör och i förlängningen hela travsporten.

Finns fler skäl också men det får räcka såhär för denna gång. Det roliga och lustfyllda måste vara det starkaste argumentet. Att ge sig själv möjligheten att kunna drömma och våga hoppas. För det är ju trots allt det som driver oss travtokar att dagligen hålla på.

Hoppet.

Jerker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar