lördag 23 augusti 2014

V75 i höstrusket

Vissa saker förstår jag inte. Men det är väl inte meningen att man ska förstå allt heller. En av de saker som övergår mitt förstånd är varför inte alla svenska travbanor får minst en V75-dag per år. 

2015 kommer det, om jag förstått saken rätt, att köras fler V75-omgångar än någonsin tidigare. Det skrivs ut omgångar till grannland i öst, väst och syd, dessutom körs spelformen V75 under minst en gång under året på varje respektive veckodag, dvs måndag-fredag. Under hela kommande kalenderår arrangeras hela sjuttiotvå V75-dagar / -kvällar. När man då är så frikostig med att köra dessa dagar, hur i hela fridens namn kan det då vara rimligt att inte varje svensk permanent travbana får sin egen V75-dag? Det kan jag bara inte förstå. Dessa dagar är minst lika viktiga, om inte än viktigare, för de små banorna än för de större. Det erbjuds V86 som kompensation förvisso, men varumärket V75 är långt mycket starkare för de inte helt invigda och drar således mer publik och intresse till den lilla banans stora årliga tävlingsdag.

Jag kan förstå, att om man bara skulle köra femtiotvå omgångar, dvs varje lördag, så kanske det skulle finnas tankar om att man måste måna om omsättningen osv, men återigen om det finns utrymme för sjuttiotvå stycken dagar så borde man kunna skriva ut en eller två till, alternativt omfördela de befintliga så att alla banor kunde få var sin. 

Nästa år får min hemmabana, Skelleftetravet, sin egen V75-dag, efter att ha fått sitta på avbytarbänken under innevarande år. Vår dag körs i Oktober. I bästa fall i fint höstväder, har vi otur är det höstrusk och spelar vädergudarna inte alls i samma lag som oss den dagen, kan det första snöslasket vara ett faktum. Vilket riskerar resultera i lågt intresse, lite publik och dålig omsättning. Och vips så får förespråkarna för en inskränkning av V75 på småbanorna ännu mer vatten på sin respektive kvarn, vilket leder till att tänket med begränsningar av V75 till småbanorna manifesteras.

Klaga går ju. Men lösning då? Ja, antingen bör man köra V75 på varje bana under samma vecka, varje år, så att varje bana kan bygga sitt eget lokala event och att sporten och den lokala bygden vet vad man har att förhålla sig till, eller också kör man på som man gör nu, men spikar en onsdag till t ex Solänget eller Skellefteå och kalla det V75 istället för V86 och kör den dagen mitt i sommaren. 

Hela travsverige ska leva!

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar