lördag 6 september 2014

Sleipnerdagen Skelleftetravet

Ikväll kör Skelleftetravet sin årliga Sleipnerdag. Det mest utmärkande för dagen är att det körs hela fyra kallblodslopp under dagen. Vilket med något ytterst sällsynt undantag är unikt för vår region. Att det dessutom är relativt många hästar med i respektive lopps startlista är också glädjande.

Det klagas med jämna mellanrum på alltför få hästar i kallblodsloppen på Skelleftetravet. Ibland finns det fog för det, ibland inte. Klart är att en väsentlig skärpning på denna punkt har skett. 2012 såg det inte så bra ut men de senaste åren har det ljusnat.

I juni i år såg jag statistik på hur många kallblod som anmäls per lopp i genomsnitt, sett till alla kallblodsbanor t o m det givna datumet som statistiken avsåg (dvs mitten av juni). Siffrorna visade att Skelleftetravet fram till mitten av juni låg i topp i landet både ifjol och i år. Under 2014 låg vår bana på andraplats med ett snitt på över tolv anmälda per lopp. Kvällens tävlingar matchar den statistiken, då det i genomsnitt återfinns 12,3 hästar per kallblodslopp, trots att det körs hela fyra stycken. Sedär så bra det kan bli när propositionsskrivningen och andra diverse parametrar faller väl ut.

Från vårt stall så får Ängskalla göra en sista start innan det blir en månads vila från tävling för hennes del. Hon har en inte alls särskilt fördelaktig propp och förhoppningarna är inte så höga. Hon kommer denna gång, med tanke på utgångsläge och motstånd, sannolikt få ett rygglopp och vi får se det som snabbjobb på hemmaplan. Med en inte helt oansenlig ekonomisk ersättning om allt faller väl ut. Huvudsaken denna gång är att hon sköter sig och håller nerverna under kontroll, vilket inte alltid är självklart i hennes fall. Vi tror på en slant och hoppas på ytterligare lite mer.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar