tisdag 13 november 2018

Korpen flyger

Ravn Kiro. Ravn betyder korp på norska. Och han är svart som en sådan samtidigt som han är född den 17/5, så namnet sitter som en smäck. Sa en av uppfödarna självgott. Om han sedan flyger som sin namne i den isländska sagan återstår att se.

Sagan om Ravns tillkomst. För några år sedan fanns en fin springare i Norrbotten vid namn Åsakjappen. En av ägarna till denne kontaktade mig och frågade om jag kände till någon som ville köpa Åsakjappens helsyster Nornes Jenta som fölsto. Jag frågade runt lite grand i grannskapet men ingen var riktigt intresserad. Då tänkte jag och hustrun att en sådan fint stammad märr kan väl inte vara någon risk att införskaffa. Sagt och gjort, vi slog till och åkte till Norge och hämtade hem henne. Eller hem och hem, vi lämpade av henne på Överby stuteri på vägen hem. Där blev hon gående hela sommaren (2015), deltagandes i kamikazeprojektet att bli dräktig med en ny och ung hingst, på fryst sperma och som lök på laxen, så kom den stressade märren själv direkt från tävlingsbanan. Det gick så klart som vi förtjänade. Inte.

Men vi gav oss inte, vi skulle ha en avkomma efter denna märr. Nästa år vände vi på steken och, istället för att ta risker för att få drömfölet, så valde vi i att strunta i vad vi fick, utan bara försöka optimera våra chanser att få ett föl överhuvud taget. Så vi gödde upp Jentan lagom mycket, lugnade ner henne likaledes och valde den mest fertila hingst vi kände till, Ulvsås Zico.

Och det blev bingo. Förra våren föddes så Ravn Kiro. Han är en superhärlig individ. Snäll och trevlig, lagom självständig och lagom tillgiven, underbar teknik och tycker om att träna. Vi brukar inte åka in till banan med unghästar innan årsskiftet då de fyller två år, men härom dagen skulle jag in med ett gäng och det fanns en plats över i transporten så han fick åka med. Hur det gick med lastning, transport, selning, körning, duschning osv? Nemas problemas. Ravn är en stjärna på alla sätt så här långt!

Och apropå Åsakjappen och hans ägare, sedan i våras så har det gamla ägargänget bakom honom köpt in sig på Ravn. Så de är också med på hästen. Vi hoppas och tror att delad glädje kommer att leda till dubbel glädje framöver!

/ Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar