fredag 15 september 2017

Andelshästar

Tiden är kommen. Då det är dags att erbjuda möjligheten att bli andelsägare i en eller två unghästar i vårt stall. Jag har legat lite lågt när det kommer till andelshästar. Min tanke har hela tiden varit att vårt stall ska växa väldigt sakta, men också kontinuerligt. Öka med max någon häst per halvår. Men så för en knapp vecka sedan fick jag ett "offer I couldn´t refuse".

Jag fick erbjudande om att träna tre stycken kanonfint stammade ettårsston, minst en för mycket egentligen, men att välja bort en eller två av dessa fina individer känns liksom bara löjligt. Efter kort betänketid tackade jag ja till alla tre. Så nu släpper vi sargen och kör!

Dessa tre hästar söker nu delägare. Tävlingsrätten i dem kommer att säljas i två "paket".

Gemensamt för båda dealerna är att vi satsar hårt och mot toppen. Hästarna ska matchas för de stora pengarna, i de stora unghästloppen som tre- och fyraåringar i första hand, skulle de sedan utvecklas vidare så får vi ta ställning till fortsättningen den dagen. Båda uppläggen går ut på att tävlingsrätten i hästarna säljs i tio andelar.

I det ena "paketet" finns Holter Oda. Ett sto efter den för dagen hetaste avelshingsten Bork Odin. Moderslinjen är också av mycket hög kvalité. Mormodern har bl a lämnat två miljonärer, tillika avelshingstar och hela sex avkommor med rekord under 1.27 (för den oinvigde så skulle två eller tre räcka långt som avelsmerit). Mamma till Holter Oda tävlade inte själv och har ännu ingen avkomma i tävlingsbar ålder. Holter Oda anländer till stallet inom kort och kommer att påbörja inkörningen så fort hon landar. Priset för Holter Oda är 5.000 kr exkl moms för en tiondel i hästen + 1.000 kr exkl moms per månad i träningsavgift. I månadsavgiften ingår i stort sett allt utom veterinär och transporter till andra banor än hemmabanan Skelleftetravet.

Det andra "paketet" innehåller två hästar. Tåga Tyra och Tåga Tilda. Båda två fallna efter samma hingst som ovanstående häst, dvs Bork Odin. Tåga Tyras mormoder måste anses vara Sveriges bästa kallblodiga avelssto genom tiderna. Hennes avkommor har tjänat över tio miljoner tillsammans och hela åtta har rekord under 1.27 och fritt ur minnet så vill jag minnas att fem eller sex av dem gick under 1.30 redan som treåringar, vilket är unikt. Tåga Tyras mamma Järvsö Victoria är helsyster med alla dessa kanoner, själv är hon ostartad men har börjat lovande i avelsboxen. Tåga Tildas moderslinje är en av de allra starkaste i Norge med idel toppindivider. Mormors mormor Rappstjerna föddes 1981, på den tiden var det helt andra prispengar än idag, trots det så lyckades hon avla fram hela fyra miljonärer. Därefter har framgångarna fortsatt via flera olika förgreningar i stamträdet. Med den genuina stammen så finns alla förutsättningar för att Tåga Tilda ska kunna bli en bra tävlingshäst. Tyra och Tilda kommer också de till stallet inom den närmaste framtiden och ska påbörja sin inkörning. Priset för dessa två hästar (som alltså hänger ihop) är totalt 8.000 kr exkl moms för en tiondel i båda hästarna + 2.000 kr exkl moms per månad i träningsavgift. I månadsavgiften ingår i stort sett allt utom veterinär och transporter till andra banor än hemmabanan Skelleftetravet.

Och vad får man då för pengarna, förutom det uppenbara att äga en andel i travhäst?

Svaret på det är att man får vara med om ett äventyr. Man får vara med i en gemenskap runt en häst och se den utvecklas från unghäst till färdig tävlingsindivid. Och sedan, om allt faller på plats, så får man vara med om den i min värld största kicken av alla, att se sin häst tävla. Vägen dit är förvisso ganska lång, men utvecklingen och alla drömmar man har på vägen är mödan värd. Jag lovar, för jag vet, jag har gått den vägen många gånger.

Fundera ett varv eller två om något av dessa två snarlika koncept kan vara något för just dig. Och varför inte ta ett snack med någon kompis, ni kanske ska köpa en andel var? Givetvis kan man köpa flera andelar i samma häst också om så önskas.

Skulle detta tilltala just dig och / eller någon fråga uppstår så kontakta mig gärna via ett personligt meddelande på Facebook, Twitter eller SMS (070-2779557) eller på annat valfritt sätt.

Så fort alla andelar i en häst är sålda så kör vi igång! Välkommen att vara med på resan!

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar