söndag 17 september 2017

Mer om andelshästarna

På förekommen anledning.

Det ekonomiska upplägget kan man läsa om i förra blogginlägget. Framför allt framgår där kostnaderna. Utgifterna är 5000 kr eller 8000 kr i insats + 1000 kr eller 2000 kr per månad, beroende på om man vill gå med i en eller två hästar. Priserna är exkl moms. I priset ingår i princip allt utom oförutsedda veterinärkostnader och transporter till andra banor än hemmabanan Skelleftetravet. Dessutom utgår en tränarprovision på 10 % av insprungna pengar den dagen hästarna börjar tävla och en kuskprovision på 5 % av insprungna pengar.

Det som ingår i den fastna månadskostnaden är t ex träning, daglig omvårdnad, uppstallning, grov- och kraftfoder, skoning, täcken, grimmor, hagar, träningsvägar och skötsel av dessa, skoning och transporter till och från Skelleftetravet.

Dessutom ingår försäkring, insatser till större unghästlopp, möjlighet till kontakt med hästen i vardagen och på travbanan i både tränings- och tävlingssammanhang, regelbunden info om vad som händer i hästens vardag etc. En och annan fika och grillning osv ska vi också få till längs vägen. Och inte minst gemenskapen och surret runt hästen och travsporten.

Förtjänstmöjligheterna skiljer sig inledningsvis lite grand åt pga att hästarna är födda i olika länder. Under 2018 då hästarna är två år gamla får de inte tävla, dock finns möjlighet att tjäna lite s k premiepengar, en slags morot för att hålla grytan kokande tills tävlingskarriären börjar som treåring. Dessa premiepengar uppgår i norskfödda Holter Odas fall till ca 17000 kr och i tvåhästarskonceptets med Tåga Tyra och Tåga Tilda finns möjlighet att få in 30000 kr per häst. Dessa pengar är det varken tränar- eller kuskprovision på. I Holter Odas fall finns möjlighet att "gambla" och avstå dessa premiepengar för att få möjlighet att tävla om dubbla prispengar i Norges största treårslopp, men det är en fråga som berörda andelsägare får göra upp om när våren 2018 övergår i sommar.

Sen, när hästarna fyller tre år och resten av livet så tävlar de på samma villkor och om samma pengar, oavsett födelseland.

Riktigt kul att försäljningen av andelar har kommit igång. Haka på du också! Vill du se bilder och film på hästarna så kan du gå in på Kallblodsbörsen på Facebook. Och ni som redan har bestämt er för att gå med i en eller två hästar, tipsa gärna era vänner och bekanta, för jag lovar, det ger ytterligare en dimension att ha gemensamt intresse i en häst. Jag vet, för jag har varit, och är, i den sitsen.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar