lördag 23 september 2017

Unghästvisning

En gammal stolt tradition inom hästvärlden, det att visa upp, premiera och få sin häst bedömd. Så har man gjort "sedan urminnes tider". Av olika skäl, oftast har det haft att göra med avel eller kommers i en eller annan form. De unga kallbloden har sedan bra många år också visats upp och bedömts, men av helt andra anledningar. Visst, traditionens makt finns säkert och skvalpar i bakgrunden, men minst lika stor anledning torde vara att man vill ha en objektiv bedömning om sin hästs exteriör, rörelseschema, lynne osv, mer för sin egen skull än för någon annans.

En annan viktig anledning till dessa unghästvisningar som arrangeras runt om i landet är att de unga individerna ska börja tämjas och hanteras för att på så sätt få en kickstart på travlivet, se banan, åka transport mm, därifrån är steget inte långt till att man börjar köra in och träna hästarna, vilket i sin tur främjar tidiga tävlingsdebuter i högre grad än vad som annars kanske skulle riskera att bli fallet.

För mig personligen så är den stora behållningen med eventen att få se många unghästar samtidigt och på så sätt träna sitt öga att se exteriören på en häst. Om man bara är hemma och tittar på sin egen häst dag ut och dag in, hur ska man då veta om den har en brant bog eller et stupande kors? Hur vet man om hasen är rak eller vinklad / krokig? En och annan kanske har "ögat", jag har det inte, men jag börjar lära mig. Via dessa unghästvisningar så får jag se många hästar mer eller mindre samtidigt och då är det lättare att jämföra. Dessutom får man ju mer eller mindre facit på hur hästarna ser ut medelst domarens protokoll. Det är möjligt att det inte alltid blir helt rätt, men ett vet jag och det är att domaren har mer rätt än jag.

Ifjol visade vi upp Marre R.F. Hon fick idel fina vitsord men lika stora nedslag på hennes framknän. Sedär, ytterligare viktig information och en nyttig lärdom. Med den nyvunna kunskapen om hennes exteriöra defekter så fick hon börja träna på ett för knäna icke påfrestande sätt. Om det var det allena som gjort att hon nåt så pass relativa framgångar som treåring vet jag inte, men en bidragande orsak torde det nog kunna vara.

Så, om du vill lära dig mer om exteriör, besök en unghästvisning nära dig då och då. Och har du en egen häst, anmäl den och delta, men när du går dit, titta på och intressera dig för alla andra hästar, din egen lär du se så det räcker ändå. Öva ögat.

Och apropå lärdomar och kunskap, skulle du vara så lyckligt lottad att du befinner dig i Skellefteås närområde under helgen så har Sleipner Skellefteå sin årliga visning av unghästar på Skelleftetravet på söndag, med start kl 09.00. Och ikväll (lördag) är det föreläsning (med middag) om hästens exteriör på travlogen kl 18.00. Anmälan krävs, egentligen har anmälningstiden gått ut, men vi har tagit höjd för eftersläntrare och beställt extra mat. Men tänker du komma och inte har anmält dig så hör gärna av dig till mig eller Frida Andersson på ett eller annat sätt innan. Du är välkommen!

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar