onsdag 5 november 2014

Tips från coachen

Där vi bor finns inte gatubelysning överallt. Vintern, kylan och inte minst snön som komma skall, kommer att leda till att strömförsörjningen i hagarna kommer att vara undermålig de kommande månaderna. Detta är en dålig kombo.

Det händer alla hästhållare, förr eller senare, att man får lösspringande hästar. I bästa fall bara på den egna gården, men tyvärr kan de också ge sig ut på vägen. När man väljer att köra på vägen efter mörkrets inbrott, ser väl förhoppningsvis alla till att förse sig med allehanda attiraljer som gör häst, kusk och vagn så synliga som omständigheterna kräver. Kommer hästen lös och ger sig ut på egen hand är dock risken överhängande att den inte kommer att synas lika väl.

Detta fick vi erfara för ett par år sedan. Hela skocken på fyra hästar gav sig ut på nittiovägen och drog en sjukilometersrepa efter densamma, varav ca fem kilometer helt saknade gatubelysning. Det hela höll på att gå riktigt på tok. Jag ska aldrig glömma polisens ord i telefonen innan vi hade hittat våra lösdrivare: "Förbered er på det värsta, en av hästarna är påkörd." Den hästen, var den då ostartade, men som vi tyckte, talangfulla Odile Kiro. Hon klarade sig emellertid förhållandevis väl, men fick en rejäl törn mot höften och jag tror att det sedan har hämmat henne en aning under hela hennes karriär. Hon har förvisso gjort det bra ändå, men helt rytmisk i aktionen har hon aldrig varit.

Denna historia lärde oss att ha reflexgrimma på hästarna under det mörka halvåret och det kan jag verkligen tipsa / råda alla att ta efter. En billig försäkring om utifall att.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar