tisdag 18 november 2014

Dubbla bronspengar

Katla Kiro och Ängskalla bärgade var sin tredjeplats i gårdagens finaler i Norrlands Elitserie. De gjorde de bra båda två, fast på två helt olika sätt.

Katla sprang fortare än vad jag trodde att småbenen skulle klara av, även om det känns som att hon sakta men säkert blir lite bättre hela tiden. Jag tror och hoppas att hon kommer att bli riktigt bra till sommaren.

Kalla satt i slagläge när hon slog på en lika patenterad som oväntad och förödande galopp. Reparerade sedan till en tredjeplats. "Vinner med hundra meter utan galopp" sa Bergh efteråt. Jaja, efter snart hundra lopp med märren så har jag förlikat mig med tanken att vi får leva med dessa snedsprång med jämna mellanrum.

Hur som haver så var det mer tryck än på länge i båda hästarna och det skyller jag helt och hållet på att den tjocka vinterpälsen avlägsnades några dagar innan start.

Att klippa tävlingshästar ger positiva effekter, det har visat sig vid upprepade tillfällen. Tre av anledningarna till det:

Eftersom varje vattendroppe som ska dunsta från kroppen kräver energ, i så får man således en besparing av just energi ifall svettningen minimeras.

I vissa (t ex Ängskallas) fall så är det positivt att hästen inte svettas bort onödigt mycket vätska ur kroppen om de är dåliga på att dricka på resande fot.

X-faktorn. Vad nu den är. De blir piggare och springer fortare. En gammal sanning som bara är just det, en sanning och som inte alltid kan förklaras. Kanske är det bara skönt att kasta av sig vinteroverallen när man ska springa fort. Prova själv, spring en sträcka med tjocka kläder, spring sedan samma sträcka med lättare kläder och jämför tiden.

Sen finns det en massa plus och minus i vardagen med klippta hästar men det får kanske bli ett eget inlägg i framtiden nån gång.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar