lördag 3 januari 2015

Generna på plats

Vi har gentestat vårt blivande fölsto Odile Kiro och hon är C/A. Vad det innebär för en kallblodstravare kan den vetgirige läsa mer ingående om här.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är den bästa genkombinationen för ett tävlande kallblod. När det kommer till avel så krävs det som bekant "two to tango", dvs vad det ska bli för gener hos den kommande fölungen, beror dels till 50% på hingstens gener och dels inte minst på slumpen.

Mycket kan sägas om detta med gentestning. Jag nöjer mig här och nu med att säga två saker:

För det första; Man önskar och hoppas på en rad olika positiva egenskaper hos sin unga, blivande storstjärna. Den ska ha exteriör och löpskalle, hjärta och lungor, rätt muskelfibrer, optimal korsning av föräldrarna osv. Och dessutom förmågan att rent genetiskt ha de rätta förutsättningarna för gångarten trav. En av dessa faktorer kan vi dels styra, men framför allt med säkerhet och på ett enkelt sätt kontrollera, dvs den sistnämnda. Så varför inte utnyttja möjligheten?

För det andra; Jag anser att alla borde testa sina avelsdjur inom kallblodsaveln. För allas skull på lång sikt. Och detta gäller i första hand avelshingstarna. Vi skulle på så vis inom en ganska snar framtid långt mycket bättre förutsättningar att påverka vår avel jämfört med vad vi har idag.

Om detta med gentester finns massor med missförstånd och felaktigheter, vilket grundar sig i ren och skär okunskap. Och kanske i vissa fall kryddat med en gnutta konservativt tänkande.

Och som vanligt när det kommer till revolutionerande framsteg på vilken front det än vara må så gäller; Antingen kämpar man mot utvecklingen eller också hänger man med densamma.

Den uppmärksamme läsaren av detta inlägg noterar mitt personliga rekord i antal semikolon, hela tre stycken.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar