måndag 7 augusti 2017

Katla Kiro i Guldtäcket 2.0

Katla startar på söndag i Guldtäcket. För den oinvigde: Den segerrikaste hästen på respektive bana startar i detta lopp, med s k "fri handikapp", vilket innebär att blåbär kan möta snabbloppare, men handicapen ska göra att de tävlar på lika villkor. Ett lika speciellt som uppmärksammat lopp och det enda i sitt slag i Sverige. Det körs en gång per år och med 150 lax till vinnaren.

Katla har revansch att fordra. Hon var med i detta lopp även ifjol, men blev då, i mina färgade ögon, felaktigt diskad för en icke existerande trängning på upploppet. Jag tycker inte om att vara dålig förlorare, men jag tycker heller inte om att bli orättvist behandlad. Nog om det.

Hur som haver så är det lika roligt som ärofyllt att få vara med i detta lopp. Roligt för att aldrig spekuleras det väl så mycket inför start som i detta fallet. En sak som alla har gemensamt när startkommandona drar igång är att alla står tjugo meter för hårt inne. Roligt också för att vägen till loppet går via ett flertal segrar det senaste året. Ärofyllt är det för att man representerar sin bana och då loppet går på V75 så blir också uppmärksamheten därefter.

Det speciella med loppet är också att, som jag inledningsvis nämnde, orutinerade hästar kan ställas mot de ärrade elithästarna. Så blev det också denna gång då exempelvis en häst på start har gjort färre starter totalt i livet än vad loppets förmodade favorit har vunnit segrar. Den senare startar dock med åttio meters tillägg.

Så, låt spekulationerna börja!

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar