tisdag 28 april 2015

Lunchtrav med Katla

Idag lastar jag Katla Kiro och åker till Umåker för att tävla under lunchen. Ove A Lindqvist upp.

Katla har haft en paus på ca sex veckor av tre anledningar, dels har det inte funnits några riktigt bra proppar i närområdet, dels har jag tänkt att hon ska få slussas in i travvärldens vuxenliv lite försiktigt och inte möta hårdare motstånd än nödvändigt tidigt som femåring och sist men inte minst så tycker jag inte att hon verkade må så bra när hon startade senast, så hon fick vila från tävlandet en stund.

Hon har nu fått ett delvis nytt träningsupplägg. Vilket hon svarat bra på. Hon har gått upp i vikt, både i muskler och (kanske lite väl många) trivselkilon.

Den nya träningen kan vi kalla för gymträning. Inte traditionell arbetskörning, utan betydligt tyngre, tuffare, hårdare och framför allt kortare intervaller. För att bygga snabba explosiva muskler. Tänk hur en gymmande person bygger upp sin kropp. Det gör man inte företrädesvis genom en ganska tung belastning under en kvart eller halvtimme eller ännu längre, utan genom absolut maxbelastning under alltifrån tio sekunder till en halv minut. Så har hon tränats den senaste månaden och jag tycker att det gett ett positivt utfall.

I klartext har hon fått gå snabba intervaller i uppförsbacke med tryck på pullerten, ca 6 x 15 sekunder ett par ggr per vecka. Det bygger inte bara upp, det sliter såklart också på muskelfästen, senor och ligament över tid, så det får vara färdigt med detta för ett tag nu.

Hur som haver så är Katla nu färdig för strid och jag är ganska säker på att hon kommer att göra ett bra lopp idag, även om det blir svårt att räcka till seger då det i alla fall finns en alldeles för Stark motståndare. Loppet får bli en genomkörare inför den stundande tävlingssäsongen, hon har ett par fina lopp under maj månad och det är då hon ska vara riktigt bra.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar