söndag 8 maj 2016

En underbar födelsedag

Så var det dags igen. Att fylla år. Under lördagen gjorde jag det för fyrtiofjärde gången. Och kanske den roligaste gången. Dagen tillbringades på ponnytrav på Umåker. Jag fick den bästa presenten jag skulle kunna få, den att få se glädjen i mina barns ögon (och deras kompisars också för den delen) då deras ögonstenar levererade på tävlingsbanan.

De hade båda shettisarna till start, dvs Kumlaby Tabasco a k a Tabbe och Duracell Av Friheten a k a Durre. Tabbe deltog i två lopp och blev tvåa i båda och Durre bärgade en bronspeng i sin enda start för dagen. Båda väl understödda av sin respektive drivers för dagen, Hanna Gustafsson och Elsa Säll. Mina söner håller som bäst på att fixa egna licenser, men de är någon månad bort ännu. Pojkarna har gjort ett fint jobb med hästarna i vår och det fick de nu betalt för. Skriver härmed den stolta fadern.

Ponnytrav är något helt nytt för mig och något som jag inte överhuvud taget varit insatt i tidigare, fram tills för ett knappt år sedan. Det är en fascinerande värld sett från min horisont. Framgångar är precis lika roliga som i det "riktiga" travet, medan motgångarna inte alls svider lika mycket. Allt att vinna således.

Jag inser också mer och mer hur viktig denna plantskola är för svensk travsports framtid. Stjärnkusken i all ära, men i jämförelse med ponntravet så står sig tv-spektaklet slätt. Jag är av den bestämda uppfattningen att det bör läggas långt mycket mer krut på shettisar, russ och ponnykuskar än vad som nu är fallet. En satsad krona på ett barn eller ungdom ger en betydligt större avkastning på sikt, jämfört med att lägga samma krona på en vuxen rookie. Om det ena nu måste ta ut det andra, vilket inte alls behöver vara fallet. Måhända får man inte en lika snabb avkastning på ett sjuårigt barn som på en hårdrockstrummis, men i längden blir den garanterat mycket större.

Jag hoppas verkligen att Svensk Travsport och inte minst respektive travsällskap satsar ännu mer på ponnisarna och ungdomarna i framtiden. Mycket fungerar bra, men på sina håll kan det bli ännu bättre.

För det är barnen och ungdomarna som är svensk travsports framtid.

Jerker.

Kasper, Kumlaby Tabasco, Dante och Alvin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar