onsdag 22 april 2015

Det ironiska blogginlägget

Vita byxor i värmning hit och vita byxor i värmning dit. Hur mycket tid kan man lägga på att diskutera det, undrar folk. Jag håller med. Det finns annat att fokusera på. Svensk Travsport (ST) gör helt rätt i att gå emot resultatet i den undersökning som man själv gjorde för några veckor sedan, där 49% ansåg att vita byxor inte behövs i värmning. Istället väljer man att gå på bakåtsträvarnas linje, där 42% tycker man det ska vara som det alltid har varit. Med motiveringen att det ska se vårdat ut. För det är nämligen väldigt viktigt att man har samma färg på byxorna som alla andra har när man värmer.

Jag hoppas verkligen att man också tar tag i otyget att man i värmning kan köra i olika modeller av kortvagnar, jänkarvagnar, sulketter, speedcarts osv. Dessutom är vagnarna i olika färger! Hur vårdat ser det ut? För att inte tala om alla dessa konstiga hjulskydd. För ett antal år sedan var det likriktat och prydligt. Ingen stack ut, alla såg likadana ut. Med genomskinliga skydd. Nuförtiden är det ingen ordning alls på det torpet. Dagligen tvingas man stå ut med att se blåa, gröna, rökfärgade, bruna, svarta, röda med flera färger på hjulskydd och ekrar. Hur i hela friden blev det såhär på tok? Det här måste ST styra upp.

Man kan förresten till och med värma utan vagn på banan, under sadel, har ni hört nåt så knasigt?

Selar, tömmar och huvudlag kan också ha det mest varierande färger. Svart och, på nåder, brunt borde vara det enda tillåtna, men numera förekommer det alla möjliga kulörer på hästarnas utrustning, blått, vitt, rött, orange, gult osv. Hur kan detta få fortgå? Och var ska det sluta?

Jag hoppas att ironin framgår.

Låt mig förklara ursprunget till regeln om de vita byxorna. Den kom till för att domarna lättare skulle kunna hålla koll på att inte kuskarna använde sina ben och fötter till att mana på sina hästar i lopp. Vilket näppeligen borde vara ett problem under värmning. Men att det ska se "vårdat"ut, anges som skäl numera. Som om det skulle spela någon roll i värmning. Och vem säger att exempelvis svarta eller blå byxor är att likställa med ovårdat?

Jag gissar att sista ordet är sagt i den här frågan och vi får helt enkelt göra som knugen, vända blad och gå vidare. Med förhoppningen att respektive måldomarnämnder har lite bollkänsla och använder kryphålet som reglementskommittén nämner och tillåter avvikande färg på byxorna i värmning, åtminstone under de kalla vintermånaderna, då skötare, amatörtränare osv kanske inte alltid tycker att det är så praktiskt att dra ett par vita regnbyxor utanpå de tjocka vinterkläderna.

Jerker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar