söndag 18 september 2016

Katla Nylander

Katla Kiro gjorde en klassisk Sven Nylander och kom fyra i sitt V75-lopp på Solänget under lördagen.

Hon öppnade hyggligt men fick backa ner sist i klungan ändå. Ove chansade invändigt och en lucka uppenbarade sig 300 från mål. Hon sköt till med den äran och nådde alltså sånär pallen. Hade luckan kommit femtio meter tidigare hade hon nog varit tvåa, åt vinnaren fanns inget att göra.

Men, vi spände bågen och strängen höll. Hon var med i loppet och vi fick tävla om det. Det viktigaste är, tycker jag trots allt, inte att det måste vinnas o s v i alla lägen. Emellertid måste det i alla lägen kännas att det finns någonting större runt hörnet och att det finns en mening med att läsa propphäftet. Och den känslan tar jag med mig nu när jag strax ska natta kudden.

Kul att den norska auktionen föll bra ut. Många fina hästar köptes till Sverige också. Kul! Ett tydligt tecken på att det finns en framtidstro inom den svenska kallblodssporten. Nu när det bara är femton och en halv månad kvar tills pokalåret tar sin början. Jag tror också på att planet kommer att lyfta 2018. Jag har t o m bokat biljett. Genom ett antal åtgärder. Därför att jag vill vara med då. Mer om det inom en snar framtid på en blogg nära dig.

Jerker.

fredag 16 september 2016

Åttonde gången gillt

5-d-d-0-d-0-d. En föga imponerande programrad. Det är stallets resultat i travets elitserie V75.

Under lördagen spänner vi bågen igen. Och hoppas på att skjuta iväg vår pil Katla Kiro mot en framskjuten placering. Varje gång som vi startat på V75 har vi ställt upp med en häst i toppform, men det har häxat i princip vid vartenda tillfälle. Galopper och störningar och senast, som grädde på moset, en tvivelaktig diskning för trängning.

Men nu tar vi som sagt sats igen. Ånyo med en häst i absolut toppform, läget är lite vanskligt med springspår då hon kan vara lite trevande från start. Dock har detta sett betydligt bättre ut de senaste starterna, så hoppet finns att det kommer att gå bra ändå.

Har hon ett bra slagläge 700 kvar och håller sig på benen därifrån och hem, då slutar hon långt fram. Men att leva med Katla, har vi lärt oss, är att kastas mellan hopp och förtvivlan. Hoppas det blir mer av det förstnämnda denna gång!

Åttonde gången gillt.

Spänn banden!

Jerker.

söndag 11 september 2016

Hemma bra men borta bäst

"De kommande dagarna kommer din personliga utveckling att få en rejäl skjuts. Du kommer också att vara delaktig i beslut som kommer att påverka både din egen och andras framtid."

Så skulle det stå i mitt horoskop under början av veckan ifall jag skulle finna det trovärdigt.

Stockholm i dagarna tre med Sleipnermöte och egen utbildning står på agendan. Och sen avrundar vi veckan med V75-start med Katla Kiro.

Katla har definitivt höjt sig ett snäpp i år, framför allt fartmässigt, hon ägnar sig dessutom också alltmer åt rätt gångart. På bortaplan vill säga.

Jag vet inte om det är en slump, men jag tycker i så fall att slumpen inträffar lite väl ofta på Skelleftebanans oval. Statistiken ger vid handen att Katla totalt har galopperat i fyra av tolv starter i år, dvs 33%. På hemmaplan har hon gjort detsamma vid tre av fyra tillfällen, ergo 75%, medan det på bortaplan har hoppats ett lopp av åtta körda, alltså 12,5%.

Summa summarum;

Galopprisk på hemmaplan 75%.
Galopprisk på bortaplan 12.5%.

Att hon sedan varvar fiasko med succé varannan gång och att det förra gången blev det förstnämnda, ja då förstår du kanske själv åt vilket håll statistiken lutar på lördag. Och statistik ljuger ju aldrig. Eller hur?

Jerker.

lördag 3 september 2016

Bäst i klassen

Unghästvisning på Skelleftetravet idag. Vi mönstrade Marre R.F. och hon vann sin klass (tvååriga ston) på 77 poäng. Sedan räckte det inte till att bli Best In Show, därtill krävdes 81 poäng. Den titeln förärades den tvåårige hingsten Storspjuver (e. Tekno Odin) som vann på målfoto före ettårsstoet Roffa.

Under årets visning kom sjutton hästar till start, vilket är rätt så många för att vara i Skellefteå. Tillställningen blev mycket lyckad med en del nya grepp, tekniska, logistiska och praktiska. Dessa nyheter gav i sin tur åter nya saker att slipa på inför kommande år. Och tänk hur bra allt kommer att bli då!

Detta med unghästvisningar är speciellt tycker jag. Speciellt av flera orsaker. För min egen del så är det den dagen på året då jag får se många unghästar samtidigt, göra en egen analys och sedan få "facit" av en domare. På så sätt kan jag lära mig ett och annat om hästars exteriör och rörelsemönster, vilket jag sedan har nytta av då jag ska titta på hästar som jag eventuellt vill köpa eller betäcka med.

Så tack för i år Sleipner Skellefteå för årets unghästvisning och tack för dagens lektioner domare Anders Järnerot.

Jerker.