måndag 29 augusti 2016

Magplask och ljus i tunneln

"Ju större de är desto tyngre faller de" och "inga träd växer till himlen" är två klassiska klyschor som skulle kunna passa in på Katla i torsdags. En galopp 700 kvar, så var den dagen förstörd. Åtminstone vad hennes segerchanser anbelangade. Det var inte första gången och med all säkerhet inte den sista heller.

Kalla fick sin kompis i knät då denne felade så det blev knas på den fronten också. Även om hon gjorde så gott hon kunde och bärgade en femteplats, på en hygglig tid dessutom. Att inte 1.25,3 i ett stolopp på Skelleftetravet räckte längre än det gjorde kan knappast hon klandras för.

Ett fall framåt blev i alla fall för stallet. Ängslilja galopperade förvisso (typ 139 meter) och hon blev också planenligt som vi hade trott bland de allra sista i mål, sexa av sju närmare bestämt. Men, hon gick underkant 1.36 sista 1900, på ett för henne bra sätt dessutom. Det, plus ett par bomullstussar i hennes öron tar vi med oss till nästa start om fyra dagar. Då kan ett felfritt lopp räcka ganska långt!

Jerker.

torsdag 25 augusti 2016

Omvända förutsättningar

Alla våra hästar i startklar ålder startar på Skelleftetravet ikväll. Alla tre.

Ängslilja startar i ett treåringslopp. vi har inga större förhoppningar där utan kör för en peng.

Desto större förhoppningar har vi ett stolopp senare under kvällen där Katla Kiro är (för stor?) favorit och Ängskalla är första utmanare.

För ganska precis ett år sedan fick Katla sitt genombrott i den äldre lokala eliten i just detta lopp då hon besegrade Bodbäckssiv och Ängskalla, förvisso stod hon då fyrtio meter före dessa när startskottet small. Den gången var Ängskalla stor favorit men jag varnade för kompisen i denna blogg. Idag är förhållandet det motsatta, Katla är stor favorit, men jag vill varna lite grand för Kalla. Så mycket sämre chans, gentemot sin kompis, som streckprocenten anger, har hon inte.

Ska bli en kul kväll hur som helst. Med förhoppningar och drömmar som ska infrias och överträffas!

Jerker.

onsdag 24 augusti 2016

Vår nya stjärna

Jag har läst och hört så mycket peppande saker på nätet de senaste dagarna. Det är underbart att läsa om och prata med alla positiva idésprutor som finns därute. Känner du dig träffad så är du sannolikt en av dem.

För ca tio veckor sedan fick stallet ett nyförvärv i form av det tvååriga stoet Marre R.F. Jag har sett och följt henne på håll alltsedan hon var litet föl och alltid tyckt om henne. Detta utan att knappt ha sett henne live. Men, vad rackar´n, nätdejtare träffs ju inte live de heller, från början i alla fall.

Jag har alltid varit lite småsugen på att få henne till vårt stall men tiden, utrymmet och diverse andra möjligheter har haft sina begränsningar. Emellertid uppstod en lucka i dessa begränsande faktorer i början av sommaren och vi skyndade oss att köpa innan tillfället skulle gå oss förbi. Utan att ens provköra. Det är så en travamatör gör när hen vill vara lite crazy. Yolo liksom.

Marre var grundtränad och t o m premad vid det tillfället så det var bara att fortsätta träningen. Hon kan springa ganska fort men "bygger och far" när hon springer, vilket jag ser som positivt då jag tror att den handbromsen kommer att gynna henne i längden. Utvecklingskurvan blir inte lika brant stigande och därmed tror jag att hennes lekamen kommer att hålla bättre. Jag tror att det är lättare att gå över gränsen med en från början perfekt travande individ.

Marre gick, som jag skrev i mitt förra inlägg, i alla fall en 44-tid i kvalet helt ensam, på ett bra sätt. Och framför allt så betedde och beter hon sig på ett så bra sätt, så framtiden ser ut att bli lika spännande som trevlig med hästen.

Jerker.


måndag 22 augusti 2016

Stolpe ut och en klockren i krysset

Norrländska Elitstoet med Kalla blev knas. Chansartad invändig styrning resulterade i trafikproblem. Kalla fick fritt hundra kvar och spurtade bra till sista pengen.

Guldtäcket med Katla blev ännu knasigare. Hon gjorde ett mycket bra lopp och utan en kraftig störning trehundra kvar vette rackarn hur det hade slutat. Hon tappade farten men fick så småningom upp ångan igen och blev femma. Men blev tyvärr diskad för trängning i efterhand. Helt åt pipan felaktigt tycker jag, förvisso lite partisk i målet. Min kusk Ove tycker också att det var en totalt felaktig diskning. Och framför allt, den som påstods ha blivit generad, fattar ingenting. Såret skulle dock komma att plåstras om tio dagar senare.

I torsdags var vi ner till Bergsåker med Katla och uppdraget gick ut på att hämta in både ett och två tillägg på de hugade kombattanterna. 1200 kvar vred Ove ut henne som första i tredjespår. Där kom hon att bli hängande till bortre långsidan när full marschorder då gavs. Katla borrade ner skallen och spände glosögonen i hela fältet och loppet var avgjort på några hundra meter. De dagar Katla vaknat på den sidan är hon grym.

Med i finkan var också vårt, sedan två månader, nyförvärv Marre R.F. Katla behövde moraliskt stöd på E4:an så då fick Marre följa med och gå kvallopp, vilket hon gjorde med den äran. 1.44,1 mol allena är förvisso bra gjort, men det bästa tycker jag ändå var att hon uppträdde så fint trots att det var hennes första långresa.

Jerker.

fredag 5 augusti 2016

Elitstoet och Guldtäcket

Sommaren har varit fantastisk. Vi har fått ett välskapt hingstföl och två av två märrar är dräktiga. En ny, fin tvååring har flyttat in i vårt stall. Höskörden har gått bra och mer än så. Hästarna har presterat på tävlingsbanan. Barnens ponnysar har gått bra. T o m vunnit lopp!  Det mesta har gått friktionsfritt. Utom bloggen. Den har inte uppdaterats, av olika anledningar. Men nu kör vi igen.

Idag fredag startar Ängskalla i Norrländska Elitstoet på Umåker. Kalla var grym som målfotoslagen i sto-SM för en månad sedan. Därefter gjorde hon en start som jag önskar ogjord. Hon hade inte återhämtat sig efter tömningen i SM:et och med facit i hand så borde hon ha fått återhämta sig lite längre än vad som var fallet. Nu känns hon fin igen. Jag tror att hon kommer att göra ett bra lopp igen, dock står hon minst sagt byngligt inne i loppet, därav ligger vi lite lågt. Hamnar hon på pallen så är jag nöjd.

På söndag startar Katla Kiro i Guldtäcket på Dannero. Hon borde i ärlighetens namn hellre ha gått ut i Elitstoet hon också då proppen var perfekt för henne. Men Guldtäcket är Guldtäcket. De segerrikaste hästarna från respektive bana är kallade. Nu var vi bara tvåa på listan över skelleftehästarna förvisso, men då ettan Bodbäckssiv tackade nej så fick vi chansen. Efter ganska så lite funderande valde vi att spänna bågen och inte tacka ja till att delta i äventyret. För det är just vad det är, i alla fall för oss. Trav är inte bara tävling. I detta specifika fall innebär det också upplevelsen av att få vara en del av de utvalda. Vi får, i flera dagar, drömma och hoppas om att vi kanske kanske kan få vara med när upploppet nalkas och agnarna ska skiljas. Det är med viss tillförsikt vi ser fram emot loppet då genrepet för en vecka sedan slutade med seger och ett nytt, prydligt svenskt rekord. Många tuffa kombatanter återfinns sannerligen i startlistan, men en viss försiktig optimism om en framskjuten placering har vi ändå. Om Katla skulle ha en bra dag och plocka fram tigerhjärtat som tror jag att hon kan bli en obehaglig överraskning för det stora flertalet motståndare. Och skulle så inte bli fallet så var vi i alla fall med!

På återhörande!

/ Jerker